Ziua Internațională a Poeziei – Din inima antichității până în sufletul românesc! Ce ne învață cea mai veche poezie de dragoste din lume

0
carde deschisa poezii

Views: 10

Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită în fiecare an pe 21 martie, reprezintă un omagiu adus acestei arte care a reușit să unească sufletele oamenilor de-a lungul istoriei. Decretată oficial de UNESCO în 1999, această zi ne amintește că poezia a fost dintotdeauna o formă profundă de exprimare a trăirilor umane, indiferent de cultură sau timpuri.

Prima poezie de dragoste din istorie

Istoria poeziei ne poartă în urmă cu mii de ani. Într-un muzeu din Turcia se află cea mai veche poezie de dragoste descoperită vreodată. Tăblița de argilă, cunoscută sub numele de „Istanbul #2461”, datează de acum aproximativ 4000 de ani înainte de Hristos și păstrează versuri pline de sensibilitate ale unui poet anonim sumerian, dedicate unui ritual de virilitate al regelui Shu-Sin. Faptul că o astfel de creație poetică a rezistat mileniilor demonstrează că sentimentele umane fundamentale au rămas neschimbate de-a lungul vremii.

Moștenirea antică: „Epopeea lui Ghilgameș”

Cea mai veche epopee păstrată până astăzi, „Epopeea lui Ghilgameș”, scrisă acum 4000 de ani, demonstrează încă o dată puterea poeziei de a învinge timpul. Scrisă în cuneiformă pe 12 tăblițe de lut, această operă antică vorbește despre eroism, prietenie și căutarea sensului vieții—teme universale și atemporale.

Poezia și sufletul românesc

Poporul român și-a încrustat istoria, iubirea, dorul și înțelepciunea în versuri nemuritoare. Poezia a fost întotdeauna o formă privilegiată de exprimare a spiritualității și identității românești. De la Eminescu, care a numit poezia „trandafirul ce creşte în potir de aur”, până la Nichita Stănescu, pentru care poezia era „însuşi sufletul vieţii”, tradiția poetică românească a fost un reper constant în cultura europeană și universală.

Poezia – liant al neamului românesc

În vremuri de încercare, poeții români au fost cei care au însuflețit națiunea și au trezit conștiința poporului. Poezia patriotică a fost arma spirituală care a mobilizat românii în luptele pentru libertate, unitate și suveranitate. În zilele noastre, când provocările sunt diferite dar la fel de profunde, avem datoria să redescoperim puterea poeziei de a ne uni și de a ne reaminti cine suntem și ce valori prețuim.

Poezia ca necesitate a sufletului

În aceste vremuri complicate, Ziua Internațională a Poeziei ne amintește de importanța cuvântului rostit din inimă și de rolul poeților în societate, care, după cum spunea Eugène Ionesco, „sunt inima umanității”. Poezia este mai mult decât artă; este un mod de a trăi, de a simți și de a împărtăși cu ceilalți ceea ce este profund uman în noi.

În această zi specială, avem datoria morală să ne redescoperim poeții, să ne reconectăm la esența noastră spirituală și să transmitem generațiilor viitoare acest tezaur unic al culturii universale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *