Basarabia – prima provincie care s-a unit cu România în 1918, în ciuda dificultăților militare

0
romania mare harta

Views: 8

Anul 1918 a fost unul de cotitură pentru România, marcând împlinirea idealului național al Marii Uniri. Însă, puțini știu că prima provincie care s-a alăturat țării-mamă a făcut acest pas într-un moment extrem de dificil, când România era înfrântă militar și izolată pe plan internațional.

Basarabia, primul teritoriu care a spus „Da” Unirii

Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării – organul legislativ al Basarabiei – a votat în favoarea unirii cu România, un gest de curaj într-o perioadă în care statul român se afla într-o situație critică. La acel moment, România fusese obligată să negocieze o pace separată cu Puterile Centrale, după campanii militare devastatoare. Mai mult, prin tratatul de la Brest-Litovsk, Rusia ieșise din Primul Război Mondial, lăsând România singură în fața inamicilor.

Motivele unirii Basarabiei cu România

Decizia unirii nu a fost una întâmplătoare, ci rezultatul mai multor factori esențiali:

  • Aspirațiile naționale ale românilor basarabeni, care doreau să revină la patria-mamă după mai bine de un secol de dominație țaristă.
  • Pericolul bolșevic, care devenise tot mai amenințător după Revoluția din 1917 și destrămarea Imperiului Rus. Liderii basarabeni au considerat că unirea cu România era cea mai sigură cale de a evita haosul și represiunea sovietică.
  • Sprijinul trupelor românești, care au fost trimise în Basarabia pentru a menține ordinea și pentru a proteja populația românească.

Unirea, oficializată și recunoscută de România

Actul Unirii a fost ratificat de regele Ferdinand I pe 31 martie 1918, consfințind astfel integrarea Basarabiei în statul român. Aceasta a devenit prima provincie care s-a alăturat României Mari, fiind urmată de Bucovina (28 noiembrie) și Transilvania (1 decembrie).

Cu toate acestea, Rusia Sovietică nu a recunoscut niciodată Unirea, considerând Basarabia un teritoriu pierdut. Această dispută a dus la conflicte diplomatice și, în cele din urmă, la reocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică în 1940, în urma ultimatumului impus de Moscova.

O lecție de istorie și patriotism

Unirea Basarabiei cu România în condiții atât de dificile rămâne un exemplu de determinare națională. Deși marcat de provocări, acest moment istoric simbolizează dorința de unitate a românilor și sacrificiile făcute pentru realizarea idealului național.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *