80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz: Ceremonii de comemorare fără discursuri politice, cu un puternic mesaj împotriva antisemitismului

0
holocaust bun

Views: 19

Astăzi, 27 ianuarie, la 80 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, zeci de supraviețuitori și lideri internaționali s-au reunit pentru a marca unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei omenirii.

Ceremoniile oficiale, care au avut loc sub celebra poartă de intrare din Birkenau, pun accent pe mărturiile supraviețuitorilor, fără a include discursuri politice, potrivit purtătorului de cuvânt al muzeului Auschwitz, Pawel Sawicki.

Supraviețuitorii s-au întors la Auschwitz

Aproximativ 50 de supraviețuitori ai lagărului au fost prezenți, alături de 54 de delegații internaționale, printre care se numără regele Charles al III-lea, președintele francez Emmanuel Macron, precum și liderii Germaniei, Olaf Scholz și Frank-Walter Steinmeier. Ceremonia este considerată una dintre ultimele ocazii în care un număr atât de mare de supraviețuitori pot participa împreună.

„Știm că pentru cea de-a 90-a comemorare, nu va mai fi posibil să avem un grup atât de mare. Este un moment unic de a asculta direct vocea lor și de a transmite generațiilor viitoare acest mesaj important”, a declarat Sawicki.

Mesajul Uniunii Europene: lupta împotriva antisemitismului

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța amintirii victimelor Holocaustului și a luptei împotriva antisemitismului. „Nu vom uita niciodată cele 6 milioane de evrei asasinați cu sânge rece și toate victimele Holocaustului”, a transmis ea pe rețeaua socială X, adăugând că datoria europenilor este să combată reapariția acestui flagel în toate formele sale.

Clădirea Comisiei Europene a fost iluminată duminică seara în memoria victimelor Holocaustului, ca un simbol al angajamentului Europei de a apăra și celebra viața evreiască.

Auschwitz, simbol al genocidului

Lagărul Auschwitz-Birkenau, situat în sudul Poloniei ocupate, este un simbol al genocidului comis de Germania nazistă împotriva a șase milioane de evrei europeni. Între 1940 și 1945, peste un milion de oameni, majoritatea evrei, au murit aici. Lagărul a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945 de trupele sovietice, care au găsit 7.000 de supraviețuitori în condiții cumplite.

Ziua eliberării lagărului a fost proclamată de ONU drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Controverse diplomatice

Pentru al treilea an consecutiv, delegația Rusiei nu a fost invitată la ceremonii, o decizie criticată de Moscova. În schimb, Israelul va fi reprezentat de ministrul educației, Yoav Kisch, după ce zvonurile privind posibila participare a premierului Benjamin Netanyahu au stârnit controverse.

Ceremoniile de la Auschwitz sunt un apel global la memorie, solidaritate și responsabilitate în fața antisemitismului și a oricărei forme de ură.

„Istoria evreilor nu poate fi disociată de istoria Europei. Este datoria noastră să apărăm și să celebrăm viața evreiască pe acest continent”, a concluzionat Ursula von der Leyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *