26 ianuarie: 107 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. Cum își serba dictatorul ziua și cum arătau petrecerile de atunci

0
ceausescu 6

Views: 12

Astăzi se împlinesc 107 ani de la nașterea fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu, președintele României între 1965 și 1989.

Deși data sa reală de naștere este 23 ianuarie 1918, înregistrarea oficială din acte plasează acest eveniment pe 26 ianuarie. În timpul regimului său, această zi s-a transformat într-o sărbătoare națională opulentă, dedicată elogierii dictatorului.

Cum era sărbătorită ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu?

În perioada comunistă, ziua de 26 ianuarie depășea în amploare chiar și celebrarea Micii Uniri, sărbătorită pe 24 ianuarie. Manifestările dedicate dictatorului Nicolae Ceaușescu implicau toate segmentele societății – de la elevi și muncitori până la cadre de partid.

Ziarele de propagandă comunistă publicau pe prima pagină mesaje de glorificare, iar în școli, fabrici și instituții se organizau evenimente speciale. Brigăzile artistice și meșterii din uzine se întreceau în realizarea celor mai impresionante cadouri pentru liderul suprem. De la spectacole muzicale până la obiecte de artizanat, toate erau destinate omagierii lui Ceaușescu, prezentat drept „cel mai iubit fiu al poporului.”

Petrecerile oficiale – opulență cu accente tradiționale

De ziua sa, Nicolae Ceaușescu își primea invitații la Club-bazin Floreasca, locația tradițională a petrecerilor sale oficiale. Deși liderul comunist era cunoscut pentru preferințele sale culinare simple, mesele festive includeau preparate tradiționale precum sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie și salată de boeuf. Un detaliu notabil era vinul preferat al dictatorului, Galbena de Odobești, nelipsit de la astfel de evenimente, deși Ceaușescu consuma alcool doar ocazional.

Semnificația zilei de 26 ianuarie

Ziua de 26 ianuarie a fost simbolul cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu, subliniind modul în care regimul său a transformat un eveniment personal într-o manifestare națională. Această practică a consolidat imaginea liderului suprem în conștiința publică, în conformitate cu ideologia comunistă care domina toate aspectele vieții sociale și culturale.

După Revoluția din 1989, când regimul comunist a fost răsturnat, adevărul despre data nașterii lui Ceaușescu – 23 ianuarie – a fost confirmat oficial, dar semnificația zilei de 26 ianuarie rămâne un simbol al propagandei comuniste și al dictaturii bazate pe cultul personalității.

Moștenirea politică și prăbușirea regimului

Nicolae Ceaușescu a condus România timp de aproape un sfert de secol, instaurând o dictatură marcată de o politică de independență relativă față de Uniunea Sovietică. Sprijinul său inițial din partea Occidentului s-a transformat însă în izolare internațională, pe măsură ce regimul său a devenit sinonim cu opresiunea, sărăcia și cenzura.

Revoluția din decembrie 1989 a marcat sfârșitul dictaturii, iar Nicolae Ceaușescu, alături de soția sa, Elena, a fost executat pe 25 decembrie 1989. Astăzi, ziua de 26 ianuarie rămâne un reper istoric, ilustrând excesele și controversele unei epoci ce a marcat profund societatea românească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *